انواع سردردهای مقاوم به درمان یا شدید

  1. سردردهای تنشی:

    یا سردرد ضربان دار، تقریباً همه افراد در مقاطعی از زندگی دچار آن می‌شود. مواردی از آن که گاه و بیگاه رخ می‌دهند، همان سردردهای گاه و بیگاه نامیده می‌شوند. البته، برخی افراد تقریباً هر روز دچار سر دردهای تنشی می‌شوند، که این حالت، سردرد مزمن محسوب می‌شود. معمولاً، علائم سردردهای تنشی شامل فشار یا تنش عضلانی در اطراف سر یا در پشت گردن است؛ عموماً درد مداوم است، نه تیز یا ضربانی. بسیاری از افراد چنین دردهایی را اینگونه توصیف می‌کنند که گویی طنابی دور سرشان حلقه شده و از دو طرف کشیده می‌شود.
  2. سردردهای هورمونی:

    سردردهای مرتبط با قاعدگی هستند که پیش از قاعدگی یا در طول آن بروز می‌کنند. میگرن‌ها اغلب با قاعدگی در ارتباط بوده و علائم آن‌ها عبارتند از درد تیز و ضربانی در کناره‌های سر، تهوع، استفراغ و حساسیت به نور، صدا و حتی لمس.
  3. سردردهای خوشه‌ای:

    که مردان بیش از زنان به آن‌ها دچار می‌شوند. آن‌ها، سردردهای بسیار شدیدی هستند که بین 30 تا 45 دقیقه طول می‌کشند؛ علت سردرد خوشه‌ای ناشناخته است، اما الگوی وقوع این سردردها نشان می‌دهد که اختلال در ساعت بیولوژیکی بدن (هیپوتالاموس) می‌تواند در بروز آن نقش داشته باشد. گاهی اوقات مبتلایان به سردردهای خوشه‌ای، در یک روز چندین بار دچار چنین سردردهایی می‌شوند. این سردردها معمولاً بی‌مقدمه شروع شده و شخص را غافلگیر می‌کنند. درد حاصله، معمولاً تیز بوده و در یک طرف سر، و اغلب در اطراف چشم، بروز می‌کند. گاهی اوقات این دردها با ریزش اشک و گرفتگی سینوس در طرف درگیر سر همراه هستند. سردردهای خوشه‌ای، به صورت دوره‌ای تکرار شده و تقریباً همیشه در همان طرف قبلی سر رخ می‌دهند. پس از هر حمله یک دوره بدون سردرد تجربه می‌شود که هر بار طول مدت آن متفاوت است.
  4. میگرن‌ها:

    در برخی افراد، میگرن با یک سری پیش‌درآمد شروع می‌شود. این پیش‌درآمدها می‌توانند دیداری بوده (دیدن خطوط یا نقاط) یا باعث آشفتگی‌های حرکتی و گفتاری شوند. درد میگرن، که معمولاً ضربانی یا تیز است، عموماً یک طرفه است، البته می‌توان هر دو طرف سر را نیز درگیر کند. اغلب شخص نسبت به نور و صدای بلند حساس شده و در طول حمله‌های میگرنی دچار تهوع می‌شود.

سردرد یک ناراحتی کمابیش غیرقابل تحمل است که در هر ساعتی از روز امکان بروز دارد. عوامل آن متناسب با ساعت و زمانی که بروز می کند یا شدت آن متفاوت است. اگر زمانی که از خواب شبانه بیدار می شوید در گیجگاه خود احساس ضربه می کنید، سردرد صبحگاهی و حالت تهوع دارید یا نمی توانید چشمان تان را باز کنید بهتر است به پزشک مراجعه کنید.

نحوه تشخیص انواع سردرد

قدم اول در درمان سردرد تشخیص نوع آن است. این کار توسط متخصص مغز و اعصاب و با سوالاتی که از بیمار در مورد نوع، کیفیت و شدت، فرکانس و مدت زمان سردرد و همچنین علائم همراه یا تشدید کننده سردرد پرسیده می‌شود آغاز می‌گردد و معاینه نورولوژیک و اقدامات پاراکلینیک مثل تصویر برداری مغز (MRI)، سونوگرافی داپلر عروق مغز (TCD) و یا نوار مغز (EEG) پس از گرفتن شرح حال دقیق و تعیین نوع سردرد انجام می‌گیرد که همگی در کلینیک تخصصی سردرد صورت می‌گیرد.

در منابع مختلف برای انواع سردرد تعاریف متفاوتی شده و خصوصیات متعددی به هر کدام از انواع سردرد نسبت داده شده است، اما بهترین و علمی‌ترین راه، استفاده از طبقه بندی معتبر انجمن بین‌المللی سردرد IHS می‌باشد. IHS در سال 1988 کرایتریای تشخیصی چند نوع سردرد شایع را که بیشتر دیده می‌شود منتشر کرد.

شاخص‌های (Criteria) تشخیص شامل مواردی است که اگر بیمار یک یا چندتا از آنها را داشته باشد، تشخیص آن نوع بیماری خاص برای بیمار گذاشته می‌شود.

شاخص‌های تشخیص میگرن بدون اورا (Without Aura)

  • حداقل 5 حمله سردرد که 4 تا 72 ساعت (بدون درمان یا در صورت پاسخ ندادن به درمان) طول بکشد و حداقل 2 مورد از 4 مورد زیر را داشته باشد:
  1. سردرد یکطرفه
  2. سردرد ضرباندار
  3. سردرد متوسط یا شدید (که احتمالا شخص را از فعالیت‌های روزانه باز می‌دارد)
  4. با فعالیت‌های روزانه و بالا رفتن از پله‌ها شدیدتر می‌شود.
  • در حین حمله سردرد حداقل یکی از 2 مورد زیر اتفاق بیفتد:
  1. فتوفوبی (حساسیت به نور) یا فنوفوبی (حساست به صدا)
  2. تهوع و یا استفراغ

شاخص‌های تشخیص میگرن (with Aura)

  • حداقل 2 حمله سردرد که حداقل 3 تا از موارد زیر را داشته باشد:
  1. یک یا تعداد بیشتر علامت اورا (پیش درآمد میگرن) که به طور کامل برگشت پذیر است و ناشی از اختلال عملکرد قشر مغز یا ساقه مغز در اثر تنگ شدن رگ‌های مغز است.
  2. حداقل یک علامت اورا که به آهستگی و در عرض بیشتر از 4 دقیقه ایجاد می‌شود یا 2 اورا باشد که به ترتیب و توالی ایجاد شوند.
  3. یک اورا بیشتر از 60 دقیقه طول نمی‌کشد فقط اگر چند اورا به توالی و پشت سر هم اتفاق بیفتد ممکن است مدت زمان کمی بیشتر شود.
    نکته: در صورتیکه اورا بیش از 60 دقیقه طول بکشد باید بررسی شود.
  4. سردرد معمولا به فاصله کمتر از 60 دقیقه بعد از اورا شروع می‌شود (گاهی ممکن است همزمان با اورا شروع شود).
  • حداقل یکی از اوراهای زیر تشخیص میگرن تیپیک با اورا را اثبات می‌کند:
  1. اخلال دید در نیمه خارجی میدان بنیایی هر دو چشم
  2. گزگز و مور مور یک قسمت بدن
  3. ضعف عضلات یک طرف بدن
  4. اختلال تکلم (عدم توانایی صحبت کردن)

شاخص‌های تشخیص سردرد کلاستر

  • حداقل 5 حمله سردرد بسیار شدید یکطرفه دور چشم، بالای چشم و قسمت تمپورال (گیجگاهی) که 15 تا 180 دقیقه (بدون درمان) طول می‌کشد و همراه با یک یا چند تا از علائم زیر باشد:
  1. قرمزی ملتحمه چشم
  2. اشک ریزی از چشم
  3. گرفتگی بینی
  4. آبریزش بینی
  5. تعریق پیشانی و صورت
  6. تنگ شدن مردمک‌ها (میوز)
  7. افتادگی پلک (پتوز)
  8. تورم پلک
  • فرکانس حملات از یک روز در میان تا 8 بار در روز متغییر است.

شاخص‌های تشخیص سردرد تنشی (Tension Headache)

  • مدت زمان سردرد از 30 دقیقه تا 7 روز ممکن است متغییر باشد.
  • حداقل 2 تا از علائم زیر را دارا باشد:
  1. سردرد فشارنده (ضرباندار نیست)
  2. شدت سردرد ضعیف تا متوسط (معمولا فعالیت‌های روزانه فرد را مختل نمی‌کند)
  3. سردرد دو طرفه
  4. سردرد با راه رفتن، بالا رفتن از پله‌ها و سایر فعالیت‌های روزانه شدیدتر نمی‌شود.
  • وجود هر دو علامت زیر ضروری است:
  1. سردرد بدون تهوع و استفراغ (بی‌اشتهایی ممکن است وجود داشته باشد).
  2. فتوفوبی (حساسیت به نور) و فنوفوبی (حساسیت به صدا) وجود ندارد.

شاخص‌های تشخیص سردرد سرویکوژنیک (ناشی از گردن)

  • درد در قسمت پس سر (اکسی پوت) حس می‌شود ولی ممکن است به قسمت جلوی سر، اطراف چشم، گیجگاه، بالا و وسط سر (ورتکس) یا حتی گوش‌ها انتشار یابد.
  • درد با حرکات گردن یا نگه داشتن گردن در یک وضعیت ثابت برای مدتی طولانی تشدید می‌شود.
  • حداقل یکی از موارد زیر:
  1. محدودیت حرکت گردن یا مقاومت در برابر حرکت گردن در معاینه توسط نورولوژیست
  2. تغییر شدت درد با کشش پسیو یا اکتیو عضلات گردن
  3. تندرنس یا درناک بودن عضله گردن با لمس کردن
پس زمینه سلولی سایت کلینیک درد راد

در دسترس بودن

12 ساعت

در طول روز

جهت ارائه خدمات

ساعت حضور پزشکان کلینیک درد راد:

شنبه:
صبح دكتر سیامک مرادی عصر دكتر حمیدرضا سميعی

يكشنبه:
صبح دكتر مسعود هاشمی عصر دکتر محمدحسین دلشاد

دوشنبه:
صبح دکتر حمیدرضا سميعی عصر دكتر مسعود ثقفی‌نيا

سه‌شنبه:
صبح دکتر محمدحسین دلشاد عصر دکتر مسعود هاشمی
چهارشنبه:
صبح دکتر مسعود ثقفی‌نيا عصر دکتر سیامک مرادی

نظرات مراجعه کنندگان

من ورزشکار هستم و در حین ورزش برای کمرم مشکل پیش اومد، متخصصین کلینیک درد راد واقعا به من خیلی کمک کردن و مشکل برطرف شد و الان دوباره به ورزشم برگشتم

آقا 25 ساله از تهران
نظر مراجعه کننده به کلینیک درد راد

من مشکل درد عصب سه قلو داشتم و واقعا در تشخیص درست یک درمان درست مشکل برطرف شد، واقعا ممنونم ازتون که منو از اون درد نجات دادید

خانم 50 ساله از کرج
نظر مراجعه کننده به کلینیک درد راد

من مدت زیادی بود که دردهای سرطانی دیگه طاقتم بریده بود و واقعا نمیدوستم باید چیکار کنم، واقعا توی کلینیک درد راد خیلی بهم کمک کردن و دوبراه به زندگی بدون درد برگشتم. هر روز دعاتون میکنم، ممنون از کمکتون

آقا 60 ساله از قزوین
نظر مراجعه کننده به کلینیک درد راد